Ny utrustning

Uppgraderade lite av min utrustning under sommaren. Särskilt stativet jag hade var lite väl budgetvariant för att kunna fungera med långa slutartiden på natten.

Manfrotto 294A3 – A0RC2 med kulled
Har ännu inte kunnat få testa det ordentligt under nattfotografering men det känns betydligt robustare än mitt förra (Velbon DF 50) och kulledshuvudet som sitter på är mycket enklare att ställa in precist än trevägshuvudet som sitter på Velbonstativet. Kanske något klumpigt (2 kg och 70 cm hopfällt) men hellre det än nåt som blåser iväg. Velbonstativet hade väldigt mycket plast i sig och krävde i det närmsta vindstilla för att kunna fungera.

Snabba data
Material: Aluminium
Maxhöjd: 179 cm
Vikt: 2 kg
Max belastning: 5kg

 

Ryggsäck LowePro Photo Hatchback AW 22L
Då jag inte hade nån väska eller liknande alls att ha kameran i (använde en enkel ryggsäck när jag gick ut i skogen och fotade) så är ju allt en uppgradering. Hade inte direkt nån större koll på det här med fotoväskor och mina enda krav var att det skulle vara en ryggsäck och jag ville att själva vadderingen för kameradelarna skulle gå att lyfta ur så att jag kan flytta över den till min vandringsryggsäck. LowePro verkade ha bra betyg på sina prylar så när jag kollade på deras sortiment så hittade jag denna. Den är inte så stor vilket underlättar när jag går ut på mina dagsutflykter samt har inredning som man kan flytta över och så finns det ganska bra med utrymme i ett fack ovanför själva kameravadderingen som rymmer en hel del.

Jag har använt den en hel del sen jag fick hem den och den fungerar perfekt till mina dagsturer. Enda negativa är att det finns inget fäste för stativet.

 


Intervalometer Shoot
Jaha, vad är en intervalometer då? Kort förklarat är det en programmerbar fjärrutlösare  som du kopplar in i kameran och med den så kan du ställa in saker som antalet bilder den ska ta, intervall mellan varje bild osv. Jag hade ju redan en manuell fjärrutlösare och den fungerar hur bra som helst men för att kunna ta bilder till mina timelapse så blir det lite jobbigt att sitta och klicka på den när man tar flera hundra kort. Jag har testkört intervalometern när jag gjorde min timelapse och efter ett antal tusen bilder så kan jag säga att trots att jag köpte en ”no-name” variant så fungerar den klanderfritt. Finns givetvis t ex Canons egna för ca 1500:- men jag ser ingen anledning till att lägga ut de pengarna på en sån här sak. Den här hittade jag på Amazon och inklusive frakt från Amerikat så gick den på 350:- typ.

 

Tamron 70-300
Köpte det här tillsammans med min sambo som också är fotointresserad. Det är nog mest objektivets macromöjligheter som lockade henne medan jag tror att jag mer kommer att använda det för att fota månen och saker på avstånd där jag drar nytta av den större brännvidden. Det är förresten det objektivet som jag använde när jag fotade bilden i den här posten.
Känner att jag har inte kunnat testa den ordentlig för att ha nån åsikt men jag tycker att själva macrofunktionen är lite knölig då man måste vara minst en meter ifrån objektet för att kunna få in focus och det är alltid inte så praktiskt. Nu är jag en superrookie gällande macro så det kanske är mig det är fel på, vad vet jag 🙂

 

Så…sist men inte minst så har jag äntligen köpt ett vidvinkelobjektiv för nattfoto!

Samyang 14 mm F/2.8
Har kollat runt på olika sidor tillhörande fotografer som fotar mycket natthimmel, vintergatan och såna saker och återkommande har jag snubblat på det här objektivet. Ska vara ett mycket bra objektiv med särskilt goda egenskaper för nattfoto och att det sedan är, i det här sammanhanget, ett billigt objektiv gör inte saken sämre. Jag har ännu inte fått nån möjlighet att testa det på natten då det är för ljust ännu men nu är det inte långt borta för första nattfotograferingen! Resultatet som jag fått när jag använt det till ”vanlig” fotografering bådar gott. Klar och skarp bild.
Köptes även det på Cyberphoto.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.