Supermåne

I helgen var det en så kallad supermåne och jag hade använt mig av The Photographer’s Ephemeris för att kunna planera vart jag skulle placera mig för att få med lite intresse i förgrunden när jag fotar den. TPE är ett mycket användbart program där man knappar in datum och position och sedan får du väldigt detaljerat information om vart månen/solen går upp eller ner i förhållande till din position samt vart de befinner sig på himlen under dagen. I det närmsta oumbärligt om du vill planera din fotografering. TPE finns både till dator samt till iPhone/Android.

Efter lite funderande så bestämde jag mig för att gå upp på Åsberget som ligger strax väster om Övik för att få med så mycket av staden som möjligt samtidigt som man anar havet borta i horisonten. Jag placerade kameran i porträttläge för att kunna få med ganska mycket av både förgrunden samt himlen som var intressant med lite moln och sedan tog jag tre bilder i snabb följd med olika inställningar. Den första hade längre slutartid för att ljusa upp förgrunden, den andra något kortare slutartid för att få med detaljerna i himlen. Den tredje bilden har samma slutartid som bild nummer två men här har jag zoomat in på månen. Sedan lade jag samman bild ett och två i Photoshop och infogade månen från bild tre. Just den här biten med att jag lägger till ett objekt (månen i det här fallet) i bilden är jag lite tudelad över men det finns inget annat sätt att få en rättvis bild på månens storlek och jag var väldigt noga med att placera den exakt på samma ställe som den var i originalfotot samt att inte överdriva storleken. Jag var till och med uppe på berget kvällen därpå och jämförde min bild med ”real life” bara för att se att det blev rätt 🙂

Supermåne över Övik

 

En reaktion på ”Supermåne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.