Catalina

Fredag 15 januari 2016 och vi är i stort sett så ”nära” (110 miljoner kilometer ifrån) kometen Catalina som vi nånsin kommer att vara. Den 17:e är egentligen då vi ligger som närmast men eftersom prognosen visade klar himmel större delen av fredagskvällen så kändes det som rätt beslut att ge sig på ett försök att fånga kometen på bild. Jag körde en bit norr om stan för att hitta lite mörk himmel och hamnade uppe vid flygplatsen i Gideå där jag körde in på en liten avtagsväg alldeles vid ena änden av landningsbanan.

Min plan var att med ett 70-300 mm objektiv kunna ta ett antal exponeringar och sedan stacka dem med hjälp av Photoshop för att få ut så mycket detaljer som möjligt samtidigt som jag får ner bruset. Tog även med mig kikaren för att lättare kunna lokalisera kometen för även om den är relativt nära så är den på gränsen att vara synlig för blotta ögat så någon typ av hjälpmedel måste man ha och en kikare fungerar många gånger toppen för att titta på stjärnhimlen.

Efter en stunds letande kring Stora Karlavagnen så lyckades jag med hjälp av kikaren hitta ett svagt, grönt ”sudd” på himlen vilket var kometen.

Catalina in big dipper
Ett väldigt svagt grönt ljus där kometen är. Bilden tagen med mitt 14 mm Samyang.

Nu var det bara att hitta en inställning på kameran som fungerade och här blev det lite problem. Antingen väljer jag att fota med ett lägre iso-tal men då kräver det en lång slutartid och massa utdragna stjärnor som i bilden nedan eller så blir det ett vääääldigt högt iso att arbeta med.

Catalina long exposure
Slutartid på 30 sek gör att kometen syns rätt bra men då med bieffekten av utdragna stjärnor.

Eftersom det inte är så här jag vill att bilden ska se ut så måste jag hålla nere slutartiden och då fick jag pumpa upp iso’t till galna 12 800 vilket gav mig slutartid på 2 sek som var precis på gränsen för att inte få streck. Jag tog 26 exponeringar med dessa inställningar som jag sedan skulle låta Photoshop lägga ihop. Tyvärr visade det sig att bilderna innehöll för lite information för att Photoshop skulle klara av att rikta in de olika exponeringarna automatiskt vilket gjorde att jag fick göra det manuellt. I praktiken innebär det att jag ser till att varje stjärna ligger ovanpå varandra innan jag stackar ihop bilderna.

Resultatet blev väl halvdant om jag ska vara ärligt. Jag hade hoppats på att kunna få med något av kometens svans men det är nog att hoppas för mycket med min utrustning och min erfarenhet. Kometen åker nu vidare och är i en sån bana att den kommer åka ut ur vårt solsystem för att aldrig återkomma. Hej då Catalina!

Catalina zoomed in
Ingen svans blev det i bilden men där är kometen i alla fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.