Gråklubben

Skeppsmalen är ett ställe jag åkt till för att fotografera vid ett antal gånger och har väl känt att man borde kunna utforska stället lite bättre. Ofta blir det att man hamnar på mer eller mindre samma ställe varje gång.

Jag har flera gånger när jag suttit och planerat mina fotograferingar där ute sett på kartan att det ska finnas en liten ö lite norr om fyren, strax utanför fastlandet, och en gång gjorde jag ett halvhjärtat försöka att ta mig dit i mörkret men då det inte finns (inte vad jag kunde hitta i mörkret i alla fall) någon stig att gå på så gav jag upp nästan på en gång. Det här var väl för ca ett år sedan men nu gjorde jag mig redo för ett nytt försök. Redan på fredagseftermiddagen åkte jag ut för att reka medan det fortfarande var lite ljust ute och jag kunde få en ungefärlig tidsuppfattning på hur lång tid det tar att gå ut dit.

Efter ca 30 minuters snöplumsande så tog skogen slut och havet bredde ut sig framför mig. Solen hade hunnit gå ner och det var ett härligt kallt, blått sken över hela landskapet.

Blue hour
Havet låg helt stilla den här kvällen

Hittade lite roliga spår i snön efter små tassar som sedan i utförsbackar övergick till ett hasande spår. Då jag är totalt okunnig gällande djurspår ska man väl inte ens försöka gissa men det såg ut som att en utter eller liknande hade gått där och sedan kanat på magen i utförsbackarna 🙂

Det var ytterligare en bit att promenera för att komma till udden som sträcker sig ut mot Gråklubben men väl där så hittade jag rätt så snabbt olika kompositioner som skulle kunna fungera när jag skulle återkomma tidigt i morgon bitti.

Gråklubben rek
I morgon kommer solen gå upp precis bakom Gråklubben

 

Att ställa larmet på 05:00 när man äntligen har sovmorgon känns lite sådär men när man tittar ut genom sovrumsfönstret och ser att vädret är perfekt och du vet att du ska få ge dig ut för lite fotografering så vaknar man snart till liv. Kameran var redan packad sedan kvällen innan så det var bara att ordna mackor och kaffe och sedan kasta sig i bilen och susa iväg. På vägen ut dit så tänkte jag på vilken tur det var att jag åkte ut redan kvällen innan för att kontrollera hur lång tid det skulle ta att bege sig till udden. Jag gjorde nämligen en uppskattning på tiden när jag satt vid datorn och det visade sig att jag var nästan 30 minuter fel och hade jag gått efter det så hade jag missat soluppgången. Nu kom jag på plats ca 30 min innan den skulle gå upp ur havet och eftersom jag redan kvällen innan hade rekat lite olika platser så kunde jag börja fota i stort sett på en gång. Jag fick ett antal bra bilder men den som jag var mest nöjd med får nog bli den här:

Sunrise Gråklubben
Soluppgång vid Gråklubben

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.