Norrsken och Vintergatan vid Skagsudde

Jag hade planerat den här utflykten lite lätt sedan någon vecka tillbaka för att kunna få en sista chans att fota Vintergatan innan nätterna blir för ljusa. Det enda jag behövde klartecken från var SMHI och att de skulle ge en prognos som föll mig i smaken.

Med tanke på hur många av mina planer som gått i stöpet i sista stund och man får fota något helt annat eller till och med ställa in allt så blev jag mycket positivt förvånad när de lovad sol och klar himmel flera dagar/nätter i rad. Det var bara alltså för mig att sätta mig ner med Stellarium (planetarium som jag använder för att se vart på himlen Vintergatan befinner sig en viss tidpunkt) och The Photograper’s Epheremis (visar solen och månens positioner samt ger mig info under vilken tid på dygnet det är som mörkast = Vintergatan syns som bäst) för de sista justeringarna.

För rätt länge sedan fotade jag en ö strax utanför Skagsudde som heter Gråklubben och det var den ön som jag ville ha med på den här bilden och få Vintergatan rakt ovanför. Eftersom Vintergatan befinner sig rakt österut på morgonsidan nu på våren samt att kärnan (som är den ljusstarkaste delen av Vintergatan) befinner sig i den riktningen så får jag inte bättre tillfälle än nu att få min bild. Tidsfönstret för att fota under den mörkaste delen av dygnet är den här dagen inte längre än mellan 23:55 – 01:33 så det gäller att ha timing och inte glömma bort tiden när man står där och fotar (jag brukar hitta allt möjligt att fota och glömma bort tiden 😀 ). Nu är det inte på minuten som det här gäller men efter 01:33 så blir det sakta ljusare och ljusare och Vintergatan blir allt svårare att urskilja.

Beslutet blev i alla fall att åka ut på tisdagskväll och efter middagen packade jag fotoryggan samt tält, sovsäck, gomackor, kaffe och lite annat smått och gott och begav mig iväg. Det är lite dåligt med parkeringsplatser ute vid Skeppsmalen så här års men jag trängde in mig mot en snödriva på plätten där de brukar ha parkering på sommaren och begav mig sedan till fots längs vägen som går till vindsnurran. Strax innan snurran tog jag på mig snöskorna och begav mig ut i terrängen för att gå de sista 6-700 metrarna fram till havsbandet.

Även om det inte är jättelångt att gå hit så blir det rätt svettigt ändå med två fulla ryggsäckar.

 

Tältbygge pågår

 

Rätt mysigt här inne

 

Rekar lite kompositioner

 

Solen har gått ner och dags att krypa till kojs

När jag kom fram var jag väldigt glad över beslutet att gå hit redan på kvällen innan och inte mitt i natten som jag först av någon anledning funderade på att göra. Nu fick jag tid att i lugn och ro reka omgivningen och på ett säkert sätt se hur jag kunde gå på klipporna närmast havet. Efter att ha slagit upp tältet och käkat en kvällsmacka var klockan kring 21-tiden och jag kröp in i sovsäcken för att se om jag kunde sova en stund innan det var dags att börja fotografera. Jag är ännu inte helt bekväm med att vara ute själv i mörkret men det är en vanesak och något som funkar bättre och bättre. Tog inte värst många minuter innan John Blund kom och hälsade på…
Jag vaknade av mig själv strax innan 23 och när jag fått på mig kläderna och kröp ut ur tältet så möttes jag av en färgsprakande himmel!

Inte sämsta utsikten man kunde mötas av när man vaknar

Klart man måste få med en selfie när man är ute så här 🙂

Men det var ju inte för att fota norrskenet som jag kommit hit utan jag skulle ju fota Gråklubben ”by night” så jag började testa olika kompositioner och vinklar för att se vad som skulle fungera. Faktum är att jag svor en hel del när jag stod där och skulle fota för norrskenet ”förstörde” lite då det gav ett grönt ljus i vänsterkant av bilden vilket tar bort fokus från ön och Vintergatan i bilden som jag tänkt mig. Men skam den som ger sig heter det ju. Jag använde mig av norrskenet och gjorde en panorama av det där även Gråklubben och Vintergatan kom med och sedan alldeles på slutet av natten så lyckades jag få en bild av Gråklubben utan norrsken genom att hitta en vinkel i mer söderläge.

Känner lite att norrskenet tar för mycket plats i bilden men rätt häftigt ändå

 

Bilden jag planerat hela utflykten runt. Känner mig rätt nöjd över resultatet.

Klockan var nu kring 2-tiden och även om det fortfarande var mycket kvar av natten började det faktiskt att ljusna vid horisonten och den här panoraman av norrskenet fick bli min sista bild från denna utflykt.

Man ser i högerkant av bilden hur det börjar ljusna

4 reaktioner på ”Norrsken och Vintergatan vid Skagsudde

  1. Wow… vilka fantastiska bilder du fotat!
    Magiskt, jag bara ääälskar norrsken! ☺

    1. Tusen tack! Ja det är nåt speciellt att stå där under en grön himmel 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.