Nätra Fjällskog

Jag har bara varit uppe vid Nätra fjällskog vid ett tillfälle tidigare och det var sent på eftermiddagen så det blev bara att skida i pannlampans sken. Nu i fredags hade jag tagit ledigt från jobbet och tänkte utnyttja den dagen till max med en skidtur upp till Västanåhöjden.

Området ligger ligger strax norr om Skuleberget och är ett av de mer snösäkra ställena på grund av skogen ligger så högt belägen. Mycket av den nederbörd som kommit i blöt form den senaste tiden faller därför som snö och när prognosen för fredagen var klar himmel och ca 10 minusgrader visste jag att det var snötäckta granar och en härlig dag jag hade framför mig 🙂

En solig selfie 🙂

Det är uppför hela vägen till Bjästabodarna så man får lätta en del på klädseln även med flera minusgrader. Att det är uppför gör mig inget eftersom Vita Blixten inte direkt är anpassade för farttävlingar och kontrollen på dessa är rakt obefintliga så länge man inte åker i ospårad terräng. Nu kan jag nog förbättra kontrollen en del med att ställa om bindningarna för jag märker att ena foten hamnar lite snett men sedan är även skidorna aningens lätt skeva. Jag köpte dem begagnade och jag tror inte de har förvarats spända med kloss under spannet vilket nog har gjort dem så här.

Bjästabodarna i sikte.
Synd att det är låst, hade vart kul att kika inuti.

Från Bjästabodarna är det bara ett kort stycke fram till en höjd där det står några övergivna byggnader. Undra vad dom har använts till?

Tro vem som använt det här?

Nu gick det lite utför och på nåt sätt lyckades jag hålla mig på benen men inte utan massa stavviftande. Tur att jag inte hade nån publik där 😀

Resten av turen var det mestadels uppför igen och även om jag inte kunde dra nytta av spåren så var de riktigt bra och förmodligen lättåkta om man har såna skidor 🙂

Till slut öppnade sig skogen och där framme skymtades Västanåbodarna. Nu var det inte långt kvar till mitt mål.

Västanåbodarna syns uppe på kullen.
Riktigt härligt vintrigt!

Sista biten upp till höjden är rätt brant men tar man det bara piano så är det ingen fara. Jag gick mer och funderade på hur jag skulle kunna ta mig ner utan att bryta både skidor och ben…

En "på-toppen-selfie" 😀
Få uppleva solnedgången här var magiskt.
Norrland! Härifrån flyttar jag aldrig.

Efter att ha pustat ut en stund och beundrat utsikten fortsatte jag spåret en kort bit för jag ville få med det vackra ljuset som blir på himlen strax efter solnedgången på motsatt sida där solen går ner. Kombinationen av en blå/lila/rosafärgad himmel och vinterlandskap är ett av det finare jag vet. När jag var liten var vi ofta ute hela dagarna om vintrarna och just övergången från dag till kväll en kall vinterdag är något jag minns alltid fascinerat mig. 

 

Jag kommer i lagom tid för att se himlen börja ändra färg.
Fjällkänsla med havsutsikt!
No words needed.

När solen väl börjat gå ner den här tiden på året så blir det mörkt snabbt. De första stjärnorna börjar kika fram och jag får plocka fram min gamla trotjänare Samyang 14 f/2,8 (det är ett objektiv för er som inte är fotonördar 😛 ) för att fortsätta fotografera. Det blev några bilder till men målet med den här utflykten var inte att fota natthimlen utan att få uppleva Nätra fjällskog på dagtid och den levererade verkligen vill jag säga!

Första stjärnorna kikar fram.
Karlavagnen ovan en snöig björk.
I skogen är det mörkt men stjärnorna lyser över trädtopparna.

Avslutningsvis, hur gick det utför alla backar då? Jo jag bröt inga ben eller utrustning men aj vad packad snö är hård! Kombinationen av för breda bindningar (som gör att du inte kan använda befintligt spår) med skeva skidor, obefintlig kant på skidorna eftersom det är begagnade träskidor samt felinställda bindningar ger precis den effekt man kan förvänta sig. Men hem kom jag och 10 av 10 så skulle jag göra om det 🙂

I lampans sken...
Hemfärd!

6 reaktioner på ”Nätra Fjällskog

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.