Planer inför kommande fullmåne

Som vädret ser ut just nu så kommer det finnas möjlighet till att fota månuppgång både fredag 27/11 samt lördag 28/11. Fullmånen är först 30/11 men då ser väderprognosen inte så lovande ut och jag får nog sikta in mig på dessa två datum istället. På fredag kommer vi ha en nästan 93%-igt belyst måne som går upp 7 minuter innan solnedgången och och på lördag är den nästan 97% och nu är det 5 minuter innan solnedgång.

Hade det här varit under sommaren så skulle det vara för ljust ute för att få en fin måne men nu mörknar det så snabbt att jag tror att det ska kunna bli rätt bra ändå. Är himlen för ljus så blir även månen rätt blaskig och hinner det å andra sidan mörkna för mycket så blir månen så stark att det går inte att få med något landskap i bilden. Det är ett rätt litet tidsfönster som måste prickas in för att det ska bli lyckat och nu när det mörknar så snabbt är det extra litet.

Planeringen för fredagen är att jag ska få månen när den går mellan skorstenarna på Domsjö Fabriker. Det här är något jag tänkte fota tidigare i höst men då kom molnen och förstörde för mig. Planen jag hade den gången var att stå borta vid Gålnäs men nu är det en helt annan vinkel så det fungerar inte den här månuppgången. Jag har istället tänkt mig att placera mig på Vetevägen alldeles i kurvan från början av vägen. Härifrån har jag fri sikt till fabriken och är samtidigt inte för högt placerad utan skorstenarna kommer ovanför bergen därifrån sett och månen kommer kunna röra sig mellan dem. Jag är också tillräckligt långt bort, ca 1,1 km, från objektet (fabriken) för att jag ska kunna använda mig av en större brännvidd och på så sätt få månen att se riktigt stor ut. Eftersom det sammanfaller med solnedgången så är det förhoppningsvis tillräckligt ljust ute så att jag kan använda mitt 70-200 med x2 extender och på så sätt få 400 mm brännvidd utan att behöva allt för högt ISO.

Bild tagen från Google Street View och punkten där jag tänkt mig stå på fredagseftermiddagen.

Om det inte blir klart väder på fredagen eller det av någon anledning inte fungerar som jag tänkt mig så får jag faktiskt en till chans på lördagen. Normalt så blir det bara ett tillfälle att få bilden jag planerat eftersom dagen efter går månen upp på ett annat ställe och jag kan oftast inte komma i rätt linje längre. Den här gången har jag klar sikt till fabriken även en bit högre upp på Vetevägen och även om den inte sticker upp lika tydligt över berget i bakgrunden så gör skorstenarna det och härifrån har jag mer av själva fabriksbyggnaden som syns. Förhoppningsvis tänds det lite lampor inne i fabriken som gör det lite mer effektfullt.

Ännu en bild från Google Street View och tänkta stället jag ska stå på lördagen.

Jag har inte planerat något än för övriga dagar (söndag, måndag och tisdag) men visar det sig att det kan finnas chans att få se månen någon av de dagarna så måste jag fundera ut något då med. Jag återkommer med ett nytt inlägg hur allt det här utvecklade sig som. Det kan mycket väl bli pannkaka av allt och moln som förstör allt eller så blir det en månuppgång precis som jag planerat. Vi får väl se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.