Uppföljning på den planerade månfotograferingen

Det gick hyfsat bra med min planering måste jag ändå säga. Det var fredag och lördag som jag hade siktat in mig på men när jag under torsdagsmorgonen kollade väderprognosen så visade den att det skulle komma in moln strax efter lunch på fredag samt att på lördag skulle det vara molnigt hela dagen. Det gjorde att jag fick planera om lite och göra mig beredd att åka ut redan på torsdagseftermiddagen.

Jag satte mig och kollade lite på The Photographer Ephemeris och hittade att jag kunde faktiskt få nästan samma bild som jag hade planerat för om jag ställde mig ytterligare längre ner på Vetesvägen. Härifrån skulle jag också få fri sikt till fabriken och månens uppgång hamnar alldeles till vänster om den. 

Bild tagen från Google Maps. Det är Vetevägen som man ser direkt framför.

Jag måste säga att användas sig av street view-funktionen på kartor är ett fruktansvärt bra verktyg såna här gånger. Jag är ju för det mesta beroende av att ha varit på platsen och rekat innan en fotografering för att veta om det kan fungera men en sån här gång går det alldeles ypperligt att sitta hemma och sköta all planering vid dator.

Den här bilden tog jag på plats och som ni ser kunde jag på metern placera mig rätt tack vare street view-planeringen.

Vädret den här eftermiddagen var i det närmsta perfekt, inte ett moln på himlen. Det enda som störde lite var att det var rejäl rökutveckling från fabriken och det täckte månen under långa stunder. Det fanns lite luckor här och där när jag fick en klar bild av månen och turligt nog var en av de gångerna när den var precis mittemellan skorstenarna.

Jag hade bestämt mig för att även göra en timelapse av månens vandring och förutom att jag missberäknade hur många bilder det blev och fick byta minneskort så blev det rätt bra. Man ser hur filmen hoppar till lite strax efter månen passerat mitten och det är då jag fick byta kort.

Spela videoklipp

Av de lite drygt 1000 bilder som togs för timelapsen så valde jag som sagt var ut en där månen var ganska exakt i mitten av skorstenarna. Det var riktigt härliga färger på himlen den där eftermiddagen och jag hade utan problem kunnat lägga ut bilden som den var utan någon redigering men jag ville få fram en lite mörkare och kanske mer ödesmättad känsla i bilden.

Originalbilden.
Min redigerade version.

Överlag en riktigt lyckad eftermiddag. Jag var liiiite för nära fabriken för trots att jag stod ca 1.2 km bort så kunde jag inte använda mig av större brännvidd än 265 mm utan att tappa för mycket av omgivningen. Men bortsett från det gick allt bra 🙂

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.