Att fota i raw

Ganska snart när ni börjar fotografera och kanske läser lite artiklar kommer ni snubbla över ordet ”raw” eller ”råformat” och att fota i raw ska vara bra. Men vad är det egentligen? Enligt vissa fotoartiklar går det lätt få uppfattningen att det är ett magiskt format som man måste använda för att få bra bilder och jag tänkte att vi skulle kika på vad raw är samt fördelar och nackdelar.

 

Välja filformat

Majoriteten av digitalkamerorna klarar av att fotografera raw (List of cameras supporting a raw format – Wikipedia) och även en del av dagens mobilkameror klarar det. Var du ställer in det är givetvis olika beroende på vilket kameramärke ni använder men gör en snabb googling på er kamera så hittar ni säkert rätt. På många kameror går det även att ställa in olika storlekar på raw-filen och här skulle jag säga att generellt så väljer vi största storleken för att få så mycket information som möjligt i filen (det finns undantag men så här i början bryr vi oss inte om det). Om vi nu bestämt oss för att fota i raw så vill vi ju ha bästa möjliga resultat eller hur?

 

Olika filändelser beroende på kamera

Beroende på kameramärke så kommer era filer att ha olika ändelser och även om det inte har någon betydelse rent generellt kan det ändå vara bra att veta. Canon har .CR2, Nikon har .NEF, Fuji har .RAF och Sony har .ARW för att nämna några.

Min drönare (Mavic Air 2) har DNG vilket också är en typ av raw.

 

Slutsats raw vs jpeg

Jpeg är ett bra alternativ för er som inte är beredd på att ta klivet in i redigeringsvärlden och hellre fokuserar på kamerans inställningar och låter den sköta grundredigeringen. Ni kan givetvis även redigera jpeg-bilder och ett bra (och gratis) program för mobilredigering som jag själv använder mig av är Snapseed. Bilder som jag tar med mobilen använder jag alltid Snapseed för att redigera.

Känner ni däremot att ni vill få ut maximalt av era bilder och kanske lägga till en mer personlig touch på era verk så är raw vägen att gå. ”Always shoot in raw” läser man ofta och det är mycket sanning i det. Det kräver lite mer redigering men är oslagbart när det kommer till slutresultat. För att fotografera natthimlen skulle jag vilja påstå att raw är ett måste för att få så bra bilder som möjligt.

Fördelar raw
Större dynamiskt omfång (klarar av att bevara detaljer i högdagrar och skuggor bättre).
Större färgomfång.
Bättre bildkvalitet.
BETYDLIGT större redigeringsmöjligheter.

Fördelar jpeg
Behöver inte redigeras, bra om bilden måste användas direkt.
Eftersom den inte behöver redigeras så krävs det varken kunskap om redigering eller ett redigeringsprogram.
Mindre filstorlek

 

Det här var en liten introduktion om råformatet som främst är riktad till er som är ny inom fotografering och undrar vad raw är. Det finns mängder av sidor på nätet som behandlar det här mer djupgående.

Dela inlägget