Nybörjare med drönare?

Så, du går och funderar på att köpa en drönare eller har du kanske nyss köpt en och är en nybörjare med drönare? Jag köpte min Mavic Air 2 för ganska precis ett år sedan och tänkte här sammanställa lite information som är riktad till er som är helt nya inom området.

Min drönare är som sagt en DJI Mavic Air 2 och även om det är modellen jag har som referens i kommande stycken är denna text i mångt och mycket även gällande för övriga konsumentdrönare från DJI. Det finns givetvis ett flertal andra märken också men DJI är en av de marknadsledande (jag tror till och med DEN marknadsledande) inom den här typen av drönare och chansen att du sneglar på en DJI när du ska införskaffa din första drönare är rätt stor.

 

Vilken typ av drönare?

Ja vilken drönare ska jag köpa nu då? Du kan få en konsumentdrönare från DJI med start på ca 4 000:- upp till ca 20 000:- (jag rekommenderar CyberPhoto) och det är främst foto- och videokvalitén som skiljer dem åt (förutom priset då givetvis). Vill du fota och filma för att lägga ut på sociala medier och ha möjlighet att få till lite häftigt material så kommer du väldigt, väldigt långt med en DJI Mini 2 för ca 5 000:-. Den fotar i RAW (vad är RAW? Läs det här) samt du kan filma i 4k vilket duger mer än väl för de allra flesta.

Har du som målsättning att sälja dina bilder och filmer kanske du däremot vill kika på drönarna som är på den övre delen av prislistan. De större kamerasensorerna som de dyrare drönarna har ger bättre bildkvalité framför allt när det kommer till dåligt ljus såsom vid skymning och gryning. Med det sagt så kan du absolut sälja bilder även från de billigare drönarna men köper du en drönare med avsikt att sälja materialet bör du nog ändå sikta så pass högt du har råd med.

Oavsett vad du bestämmer dig för så rekommenderar jag verkligen att du skaffar ett så kallat Fly More Combo och det främst för de extra batterierna. Beroende på vilken drönare du har så ger ett batteri en flygtid på lite drygt 20 minuter och det räcker inte långt. Fly More Combo innebär att du får två extra batterier (dvs totalt tre batterier), fler propellrar plus lite andra saker.

 

Är det svårt att flyga?

Jag vill säga att det är förvånansvärt lätt att flyga DJI´s drönare. De har sensorer som hjälper dig att inte köra in i saker och det finns automatik för både start och landning. Släpper du kontrollen så hovrar drönaren luften tills du tar kommando igen och du kan med ett knapptryck säga åt farkosten att ”Return to Home” för att landa. Dock ska man aldrig lita blint på automatisering och det är hela tiden du som är ansvarig för att det inte ska inträffa någon olycka.

På displayen (vilket för de flesta av DJI´s drönare är din telefon som du kopplat ihop med kontrollen) får du till exempel information om batterinivå och beräknad återstående flygtid så du har full koll på när det är dags att åka hem.

Mavic Air 2 kontroll ihopkopplad med telefon
Handkontrollen med min telefon inkopplad

 

Grunderna

Läs manualen. Ladda ner och installera eventuella uppdateringar för drönare, kontroll och batterier. Se till att du letar upp en öppen yta fri från byggnader och människor och öva på grunderna. Starta, landa och ta några korta flygturer bara för att bli lite van kontrollen. Ställa gärna den i tripod-läge vilket gör att den rör sig långsammare vilket underlättar så här i början. Bry dig inte så mycket om att försöka fota eller filma just nu utan se till att du blir varm i kläderna med att flyga först. Se upp för luftledningar för det är väldigt svårt att se dom genom kameran!

 
Regler och bestämmelser

För att få framföra en luftfarkost såsom en drönare finns det en del regler som man måste ha koll på. Du måste till exempel ha drönaren inom synhåll under flygningen, inte flyga högre än 120 meter, hålla avstånd till människor och byggnader och vara uppmärksam på de särskilda bestämmelser som gäller runt en flygplats. Beroende på vilken typ av drönare du har och hur du tänker flyga som gäller olika regler och jag tänker inte gå igenom alla här utan hänvisar er till Transportstyrelsen där man även gör prov för att få behörighetsbevis. Det är en mindre kostnad för detta, 130:- för drönarkortet och 50:- i registreringsavgift tror jag det var och allt görs smidigt via webben.

 

Avslutande takeaways

Jag skrev att man kan trycka på RTH (Return to Home) och det gör att drönaren automatisk återvänder till startplatsen för att landa. Viktigt att tänka på här är att du har koll på vilken höjd den är inställd att flyga tillbaka på samt att det inte finns några hinder ovanför drönaren när du trycker på knappen. RTH innebär att drönaren flyger upp till förutbestämd höjd och sedan åker tillbaka på den höjden till startplatsen och har du för låg höjd riskerar den att köra in i träd eller byggnader och har du något ovanför drönare vid knapptrycket kan den komma att flyga rakt upp i det som är ovanför. Båda sakerna bör undvikas för att förhindra dålig stämning.

Tänk även på att när RTH används och drönaren ska landa så gör den det vertikalt (rakt ner) och har du startat på ett ställe där det finns hinder ovanför kan det bli stressigt eftersom den kommer ta den vägen ner. Nu har ju de flesta drönarna massa sensorer som känner av hinder i viss utsträckning men sensorer går att stänga av (been there, done that). RTH är kanske inget man använder överdrivet mycket men den funktionen aktiveras automatisk ifall du är på väg att få soppatorsk (batteritorsk?) eller om man tappar kontakten med drönaren och då är detta bra att känna till.

En sista sak värt att nämna ang RTH. Drönaren känner av vart den startat ifrån, inte vart du står med kontrollen och det kan vara en rätt väsentlig sak att tänka på.

Ett fåtal gånger har det hänt för mig att skärmen fryst under några sekunder och ibland har jag fått starta om DJI-appen. Även om man får en mindre hjärtattack när det händer, framför allt i början, så är det i allra flesta fall ingen fara och drönaren står lydigt still och väntar på att du ska ta kontroll igen.

Denna text är på inget sätt en komplett guide för hur man framför drönare utan bara lite grundläggande information. Ni är mer än välkomna att ställa frågor så förtydligar jag det som behövs. 

 

Dela inlägget