För oss som är boende i den övre delen av landet är norrsken inte helt ovanligt men liks förbenat är det lika fascinerade att se på varje gång. Bor man i södra delarna är det inte lika vanligt förekommande men det brukar i alla fall vara några gånger per år som det är så starkt att det kan vara synligt. Men om man vill fota norrskenet då, hur gör man det? Well, fortsätt läsa vetja, det är inte så svårt som man kanske tror och det går absolut att göra med mobil!
Vad är norrsken?
Jag ska inte gå in gå in på detaljer (och riskera att blotta min egentliga okunskap här) men norrsken uppstår enkelt förklarat av laddade partiklar från solen (solvind) som i hög fart kraschar in i jordens atmosfär. Det är alltså solen som är grundorsaken och vid en CME (Corona Mass Ejection) skickas partiklar ut från solen och om jorden är i skottgluggen kan vi träffas av dessa partiklar och chanserna att se norrsken ökar. Utav detta kan vi nu också förstå att norrsken kan uppstå när som helst på dygnet och året. Det behöver inte vara en kall januarinatt utan det skulle lika gärna kunna vara en varm sommardag men problemet med det sistnämnda är att då är det för ljust för att kunna se norrskenet.
Med det sagt så brukar till exempel jag komma med uttryck som ”Äntligen har norrskenssäsongen börjat” och det har mer att göra med att nu kan man se/fota norrskenet och det brukar vara någonstans i mitten av augusti som nätterna börjar blir tillräckligt mörka här. Något tidigare om ni bor mer söderut.
Utrustning
Har ni läst mitt tidigare inlägg om hur man fotar natthimlen har ni redan en hel del att gå på (rekommenderar att ni läser det eftersom man får en del tips runt nattfotografering som jag inte tar med här). Det är i grund och botten samma sak det handlar om: längre slutartider, öppna objektiv och högre ISO än vad många är bekväm med. Jag vill dock påstå att fota norrsken är mycket lättare rent tekniskt än stjärnor och Vintergatan eftersom det inte ställer lika högt krav på ljusinsläpp och att hitta mörka platser. Det funkar till och med att fota med mobil (mer om det längre ner).
Eftersom ett norrsken är ljusstarkare än stjärnor och Vintergatan så behövs det inte någon speciell utrustning men jag ska gå igenom lite grundläggande saker ändå. Vi kommer ha slutartider på några sekunder så ett stativ är ett måste. Ja, det går att placera kameran på marken och bulla upp något så den pekar uppåt men det funkar inte i längden eftersom vi vill ju vara lite kreativ när vi väl kommit igång och testa massa olika vinklar så se till att skaffa ett stativ nu 🙂
Sedan är en kamera ju bra att ha. Märke och sånt spelar ingen roll men vi kommer använda ISO kring 1600-3200 så den bör klara det utan att ge allt för brusiga bilder. Gällande objektiv så vill vi gärna ha något med hyfsad vidvinkel så vi får med mycket av himlen samt att det ska ha bra ljusinsläpp. Ni kanske sitter på ett kitobjektiv (det som följde med kameran) som är på 18-55mm och maximal bländaröppning på 3,5? Kör på den nu till att börja med. Bländare 3,5 är kanske inte helt optimalt men norrsken kan vara rätt ljusstarkt och vi kan kompensera lite med längre slutartider. Vill ni ha lite bättre förutsättningar är min rekommendation densamma som för nattfotografering: ett Samyang 14mm, f/2,8 vilket är ett manuellt objektiv som finns till de flesta kameror för en relativt billig peng.
Inställningar
Nu när ni står där med er kamera på ett stativ och ska börja fota, vilka inställningar ska vi köra på då? Samma som med astrofotograferingen kanske eftersom du sa ju att det var i stort sett samma sak?
Nej, absolut inte! Eller i alla fall, helst inte. Astrofotografering kräver så mycket ljusinsläpp som möjligt vilket innebär slutartider på 25-30 sekunder och det är alldeles för lång slutartid för ett norrsken. Under den tiden har ett norrsken rört sig rätt mycket och du får rörelseoskärpa (plus en överexponerad bild om du har mina förslagna inställningar för astro).
Ett norrsken är långt ifrån statiskt och har man för långa slutartider kommer det att bli som en grön smet bara och du missar alla detaljer. Har du ett relativt kraftigt norrsken så får du inte ha längre slutartider än några sekunder, vilket som tur inte är några problem heller eftersom ett kraftigt norrsken ger ett kraftigt ljus och man kan utan problem dra ner på både ISO och slutartid.
Mina grundinställningar (med Canon 6D och Samyang 14 mm f/2,8) är enligt nedan:
Bländare: 2,8
Brännvidd: 14mm
Slutartid: 4-10 sekunder (ännu kortare om det är riktigt rörligt)
ISO: 1600-3200
Att fota ett norrsken är mycket mer dynamiskt än natthimlen och det är svårt att säga exakta inställningar men ofta brukar jag ligga där omkring. Har ni ett objektiv som har bländaröppning 3,5 eller 4 men en kamera som klarar av högre ISO så skulle jag höja ISO till kanske 6400 och testa med det. Med en äldre kamera där man inte vill öka ISO får man i stället öka slutartiden. Det går absolut att fota norrsken med lite längre slutartider men beroende på norrskenets aktivitet så kan man gå miste om lite detaljer.
Location, location, location…
Nu när ni står där med er kamera på ett stativ och har koll på inställningarna och ska börja fota, var ska jag vara åt då? Måste jag åka upp till Kiruna för att få se norrsken?
Nej, absolut inte (även om det skulle optimera dina chanser rejält!).
För oss som nu inte kan åka till Kiruna hur som helst får vi göra det bästa av situationen. Norrsken kommer norrifrån (jäkligt enkelt förklarat) så en bra regel är att ha fri sikt norrut och gärna inte ha någon större stad som kan störa med dess ljus i den riktningen. Ju högre upp i landet du bor desto mer kan du ta ut svängarna och kanske fota på gatan där du bor.
Men mobilen då?
Misströsta inte ni som ”bara” sitter på en mobil, det är full möjligt att fota norrsken med en mobiltelefon. Ja, det går väl inte med de tidigaste modellerna men idag har många telefoner så man kan välja ”nattläge” när man ska fotografera och jag har själv fotat ett flertal norrsken handhållet med min telefon (Samsung S20). Har man inte tillgång till en ”riktig” kamera går det alltså att bege sig ut med sin mobil och vara en norrskensjägare ändå :-).
Det går som sagt var att fota norrsken handhållen med mobil som har nattläge men jag skulle ändå rekommendera att försöka stabilisera mobilen på något sätt om man vill maximera bildkvalitén.
Länkar och appar
En bökig sak med norrsken är att det finns inte bara där på himlen på samma sätt som stjärnor och månen gör. Det ställs prognoser på troligheter för norrsken precis som med väder men det är ju bara prognoser och som vi alla vet finns det hur mycket som helst som kan påverka det. Nedan har ni lite länkar till olika ställen där jag hämtar min information för när det finns möjligheter till att kunna se norrsken.
Norrsken Sverige – webbsida med info om norrsken
Norrsken Sverige FB – samma gäng som ovan men deras FB-sida där det sker täta uppdateringar med prognoser och liverapporteringar.
SpaceWeatherLive – för er som vill nörda ner er i data.
Gällande appar finns det ett antal att välja bland men jag kör med en som heter Aurora Notifier. ”Problemet” med appar är att de för det mesta indikerar när det ÄR norrsken, inte ställer någon prognos. Dock gjorde den här så att jag sprang ut i morgonrocken för att fota vid 3-tiden en morgon så den har sitt värde den med 😉
Avslutande ord
Min förhoppning med det här inlägget är att ni har fått lite mer kunskap om att fota norrsken. Norrsken är magiskt att uppleva och som tur är inte speciellt svårt att fotografera, det gäller ”bara” att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt 🙂