Norrskensfotografering

Norrsken över Högakustenbron

För oss som är boende i den övre delen av landet är norrsken inte helt ovanligt men liks förbenat är det lika fascinerade att se på varje gång. Bor man i södra delarna är det inte lika vanligt förekommande men det brukar i alla fall vara några gånger per år som det är så starkt att det kan vara synligt. Men om man vill fota norrskenet då, hur gör man det? Well, fortsätt läsa vetja (det är inte så svårt som man kanske tror och det går absolut att göra med mobil)!

Månfotografering

Månfotografering från Ögeltjärnsberget

Det är nödvändigtvis inte särskilt komplext att fotografera månen men vissa saker är det bra att ha koll på. Jag har varit en flitig användare av ”trial and error”-metoden när jag lärt mig fotografering och det gäller även månfotografering. Med det här inlägget så kan förhoppningsvis er lista på misstag blir kortare än min.

Astrofotografering

Vintergatan över fäbod i Nätra fjällskog

Att fotografera natthimlen var det som på riktigt fick mig fast i fotograferingen för cirka 7 år sedan. Som nybörjare med systemkamera var det ett ganska stort steg att gå från kamerans programautomatik till att fotografera helt manuellt som krävs för nattfotografering. Jag hade bara en vag uppfattning om sambandet mellan slutartid, bländare och ISO samt att fota i raw var visst bra så det skulle man göra. Jag behöver knappast berätta att det var ganska mycket som blev fel från början.

Nybörjare med drönare?

Mavic Air 2 flygande i luften i kvällsljus

Så, du går och funderar på att köpa en drönare eller har du kanske nyss köpt en? Jag köpte min första drönare för ganska precis ett år sedan och tänkte här sammanställa lite information som är riktad till er som är helt nya inom området.

Att fota i raw

Fotograf vid havet

Ganska snart när ni börjar fotografera och kanske läser lite artiklar kommer ni snubbla över ordet ”raw” eller ”råformat” och att man ska fota i raw. Men vad är det egentligen? Enligt vissa fotoartiklar går det lätt få uppfattningen att det är ett magiskt format som man måste använda för att få bra bilder och jag tänkte att vi skulle kika på vad raw är samt fördelar och nackdelar.